Eğitim - Öğretim
Drama Dersi
Eğitimde yaratıcı drama; her hangi bir konuda, doğaçlama, rol oynama gibi tekniklerden yararlanarak, bir grupla ve grup üyelerinin yaşantılarından yola çıkarak canlandırmalar yapmaktır. Şunu söylemek mümkündür, insanın insanla etkileşimde bulunduğu her alan, yaratıcı dramanın kullanımına uygundur.
- Yaratıcılık ve estetik gelişimi sağlama,
- Eleştirel düşünme yeteneği geliştirme,
- Sosyal gelişim ve birlikte çalışma becerisi geliştirme,
- İletişim becerileri geliştirme,
- Kendini tanıma,
- Problem çözme becerilerini geliştirme,
- Dil becerilerini geliştirme,
- Hayal gücünü geliştirme,
- Dinleme becerilerini geliştirme,
- Olayları değerlendirme yeteneği kazandırma,
- Bireylerde, grup planlaması, grupla karar verme, yeni çözümler üretme yeteneği geliştirme,
- Empati becerisi geliştirme olarak özetlenebilir.
Dans Dersi
Dans etmek, çocuğun kendini ifade etmesinin alternatif bir yoludur. Özgüvenini duygusal gelişimini ve fiziksel gelişimini destekler. Dans,öğrenme ve dikkat becerilerini geliştirir. Çocukların yaratılcılık becerilerini harekete geçirir. Sanata olan merakını artırır. Düzenli dans dersine katılan çocukların akademik olarak daha başarılı olduklarını gözlemlenmiştir.
Dans, özgüven ve benlik saygısını geliştirir. Çocuklar dans dersi içerisinde belirli duruşlar ve hareketileri öğrenir, bu sayede bedenini daha iyi tanırlar. Kendi bedenleri ile daha yakın olan bu çocukların özgüvenleri, benlik saygıları da daha yüksek olur. Dans dersine devam eden çocukların beden algılarına daha olumlu olduğu, kendilerin ifade etmede daha iyi oldukları belirlenmiştir. Bu olumlu katkının, özellikle psikolojik veya gelişimsel güçlük yaşayan çocuklar için ayrı bir önemi vardır.
Dans, sosyal ilişkileri güçlendirir. Çocuk bir ekip ile çalışmayı, arkadaş edinmeyi, işbirliği yapmayı ve başkalarına güvenmeyi deneyimler.
Dans, sağlıklı fiziksel gelişimi sağlar. Dans dersindeki tekrarlı hareketlerin çocuğun kas gelişimine katkısı olur.
Resim Dersi
Okul öncesi eğitiminin amaçlarından biri çocuğun yaratıcılığının geliştirilmesidir. Yaratıcılığın geliştirilmesinde sanat eğitimi programlarının önemli bir yeri vardır. Sanat; kişinin duygu ve düşüncelerini en iyi ifade ettiği bir yoldur. Sanat eğitimi insana çocukluktan başlayarak akıl yürütme, yaratıcılığını geliştirme, hayal kurma, problem çözme, el, zihin ve göz koordinasyonu geliştirme, gibi becerileri kazandırır.
Atölye ortamımız ve etkinliklerde kullanmakta olduğumuz malzemeler, öğrencilerimizin var olan kapasitelerini ortaya çıkarmalarına ve kendilerini özgürce ifade etmelerine olanak sağlayacak şekilde düzenlenmiştir.
Yıl içerisinde ortaya çıkardığımız ürünleri okul içerisinde sergilemekteyiz.
Düzenlediğimiz alan gezileri (sergi, müze, sanat atölyeleri) sırasında birebir yakından görme ve tanıtma imkanı sunmaktayız.
Öğrencilerimizi ileriki yaşamlarında da sanata, sanatçıya duyarlı, kültür ve tabiat varlıklarına sahip çıkabilen, barışçıl, insancıl ve yaratıcı bireyler olarak toplumda yerlerini almalarını hedeflemekteyiz.
Satranç Dersi
Kralların oyunu veya kral oyunu olarak bilinen satranç, içinde ayrı cinsten birçok öğe bulunan, birbirine az çok aykırı bir çok şeylerden oluşan ve ataklara dayalı bir eğitimsel etkinliktir. Kuralları olsa da yaratıcı zeka gerektirir. Hayal gücünü geliştirir. Einstein’ın ifade ettii gibi “Hayal gücü bilgiden daha değerlidir. İşte bu yüzden satranç mükemmel bir zihin sporudur.
- Satrançta pratik yapmak için bol miktarda problem vardır.
- Satranç problem çözeni anında ödüllendirir veya anında cezalandırır.
- Satranç tam olarak kullanıldığında iyi bir düşünce sisteme üretir.
- Dikkatin bir konu üzerinde toplanması sağlar
- Sabırlı olunmasını sağlar.
- Yaratıcı ve üretken olmayı sağlar.
- Disipline eder.
- Zor koşullarda doğru ve çabuk karar vermeyi sağlar.
- Özgüven kazandırır.
- Bilimselliği ön plana alarak araştırmalar yapmaya yönlendirir.
- Rakibe saygılı olmayı öğretir.
Jimnastik Dersi
Çevik, güçlü, dayanıklı, dinç, sağlıklı olmak, vücudun gelişmesini sağlamak amacıyla alet ve hafif araçlarla veya aletsiz olarak yapılan,yöntemli ve düzenli vücut hareketlerini ve bu hareketleri kapsayan yarışmalar.Kişinin hareket sistemine(sinir,eklem,kas ve bağlantı gruplarının)önem ve görevlerine göre uygulanması gereken ritmik, estetik, sanat görüşüne ve diğer amaçlara da yöneltebilen,kurallara bağlı kalarak beden ve ruh yapısının koordinasyonuna ulaşma imkanı veren sistematik hareketlerdir.
Jimnastik, bedeni, fiziksel yapısını düzeltme ve geliştirme amacıyla düzenli hareket ettirme sanatıdır. Bedeni çevikleştirmek ve güçlendirmek için yapılan alıştırmaların tümü, idman ve kültürfizik hareketleri jimnastiğin kapsamına girer. Bu disiplin; erkeklerde, yer alıştırmaları, barparalel, barfiks, halka ve kulplu beygir; kadınlarda yer alıştırmaları, türdeş olmayan çubuklar, barfiks, denge kalası alıştırmalarını içerir.
İyileştirme ve öğrenme amaçları güden tıbbi jimnastik ve eğitim jimnastiğiyse sanattan çok bilim ulamı içinde sayılmaktadır.
İnsanın fiziksel ve ahlaki yetilerini eğitmek, fiziksel ve ruhsal verimini artırmak amacıyla beden çalışmalarından yararlanan “fiziksel eğitim”, jimnastikten ayrı bir daldır.
İngilizce Dil Eğitimi
İngilizce öğretmeni tarafından uygulanan İngilizce programımızın temel amacı öğrencilerimize İngilizceyi sevdirmek, başka bir dil ile de iletişim kurabileceklerinin farkına varmalarını sağlamak ve bu dili öğrenmeye istek uyandırmaktır.
Oyun ve aktivite erken yaş çocuk eğitiminde önemli bir esastır. Bu yaş grubu çocuklarına özel oluşturduğumuz erken İngilizce programlarımızla onlara hem İngilizceyi sevdiriyor hem de okul öncesi eğitimlerine katkıda bulunuyoruz.
Tamamen anaokulu müfredatıyla paralel bir eğitim programıyla, profesyoneller tarafından yazılmış eğitim materyallerimizle öğrencilerin eğitimlerini destekliyoruz. İngilizce eğitim programımıza harmanladığımız sosyal aktivitelerimiz ve sanat atölyelerimizle öğrenmeyi hem daha eğlenceli hem de daha kalıcı kılıyoruz.
Burada üzerinde durulması gereken en önemli konu uyguladığımız programın “edindirme” programı olması. Bu programda “tekrar” en önemli anahtarımız. Bu yaş grubu öğrencilerimiz yavaş ama sağlam adımlarla ilerleyen bir programla “kalıcı” olarak İngilizceyi hayatlarına yerleştirirler. Bu yüzden de tekrar çok önemlidir. Her hafta muhakkak daha önce öğrenilen konular farklı aktiviteler ve oyunlarla tekrar edilir. Böylece eğitimde süreklilik sağlanmış olur.
Müzik Dersi
Müzik, ortaya çıkışından bu yana sürekli gelişmeler kaydederek günümüze kadar gelmiştir. Bugün müzik; yemek yemek, su içmek, nefes alıp vermek kadar doğal bir ihtiyaç olarak kabul edilmektedir. Anne karnında yedi aylık bir bebek bile sese, müziğe tepki vermektedir. Yeni doğan bebekler anne sesi ile rahatlamakta, ninni ile uykuya geçmektedir. Bebeklikten itibaren işitsel algı eğitimi ile başlayan müzik eğitimi, çocukların konuşmayı birçok kavram ve konuyu öğrenmesinde, vücudunu koordineli bir şekilde kullanmasında etkili olmaktadır. Müzik eğitiminde önemli bir yer tutan işitsel algı eğitimi ile çocuk dikkatini bir konuya yoğunlaştırmakta, sesleri dinlemekte, tanımakta ve ayırt etmektedir.
Anaokulumuzdaki müzik etkinliklerimizin temel amacı öğrencilerin müzik yoluyla kendilerini ifade etme becerilerine yardımcı olmak, müziğe dair yetenek ve becerilerini ortaya çıkarmak için uygun ortam sağlamaktır.
Müzik, dans, drama, konuşma, hareket temelleri üzerine kurulmuş bir yöntem olan Orff yönteminin uygulandığı etkinliklerde, çağın müzikal zenginliğini öğrencilere aktaracak çeşitli tür ve stillerin tanıtıldığı uygulamalar da yer almaktadır.
Çeşitli Orff çalgıları, piyano ve diğer birçok müzik aletinin yer aldığı müzik atölyemizde uygulanan müzik etkinlikleri, öğrencilere müzik bilgi ve sevgisini kazandırmayı, gerçekleştirilen ritim grubu ve koro çalışmaları ile aidiyet duygusunu geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
Lacivert Anaokullarında çocuklarda gelişimin en hızlı olduğu okul öncesi erken çocukluk dönemini en verimli bir şekilde değerlendirmek amacıyla Rehberlik Koordinatörlüğü, sınıf öğretmenleri, İngilizce öğretmenleri ve branş dersleri öğretmenleri ile birlikte ortak çalışmalar yürütülmektedir.
Velilerimizle aile görüşmeleri, bilgilendirme yazıları, kısa mesaj ve bireysel görüşmeler ile işbirliği yapılır. Her öğrencinin ‘Özel ve Tek’ anlayışından yola çıkarak okul süreci ilk günden itibaren düzenli ve sistematik olarak izlenir ve öğrenci ebeveyni ile paylaşılır.
Rehberlik Koordinatörlüğü, sınıf öğretmenleri, ingilizce öğretmenleri ve branş dersleri öğretmenleri ile yapılan toplantılarda, sınıf içi gözlemler ve rehberlik etkinliklerinde öğrencileri tanıma çalışmaları yapılır.
Lacivert Anaokulları olarak çocuklarımıza ‘Değerler Eğitimi’ gibi projelerle, okul öncesi çocuklarımıza sevgi ve saygı gösterme, dürüst olma, seçimlerini doğru yapabilme, sorumluluklarının farkında olma, kendisi ile barışık olma ve kendisini sevme, adil davranma gibi temel özellikleri kazandırmaktayız.
Lacivert Anaokulunda verilen ‘Değerler Eğitimi’, 3 temel değer üzerine inşa edilmektedir. ‘İyi İnsan, İyi Yurttaş’ hedefli değerler eğitimi kavramlarımız;
- Takip / Sorumluluk
- Hakkaniyet / Dürüstlük
- Empati / Duygudaşlık
değerlerinden oluşmaktadır.
Lacivert Anaokullarında rehberlik çalışmaları, Rehberlik Koordinatörlüğü, psikolojik danışmanlık ve rehberlik uzmanı, sınıf öğretmenleri, ingilizce öğretmenleri ve branş öğretmenleri ile beraber olarak yürütülmektedir.